Τι κάνω σε τροχαίο ατύχημα

1. Πάρτε σημειώσεις σε σχέση με το ατύχημα

Αφού διασφαλίστηκε ότι κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά ή ότι η επαρκής ιατρική βοήθεια έχει παρασχεθεί ή είναι στο δρόμο, θα πρέπει να λάβετε τα πιο κάτω μέτρα.

Βγάλτε φωτογραφίες της σκηνής του ατυχήματος (θέση των οχημάτων μετά το ατύχημα, σημάδια από ελαστικά αυτοκινήτων, κατεστραμμένα οχήματα, τον περιβάλλον χώρο και τυχόν οδικές σημάνσεις). Γενικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν φωτογραφίες από τη σκηνή ωστόσο σας συνιστούμε επίσης να κάνετε το ίδιο.

Πάρτε στοιχεία επικοινωνίας πιθανών μαρτύρων οι οποίοι μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα – η μαρτυρία τους μπορεί να έχει μεγάλη σημασία, είτε κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων διακανονισμού ή στο δικαστήριο.

Σημειώστε τις σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις περιστάσεις υπό τις οποίες έλαβε χώρα το ατύχημα.

2. Καλέστε την αστυνομία

Σε σοβαρά δυστυχήματα όπου υπάρχουν τραυματισμένα πρόσωπα η αστυνομία θα μελετήσει τη σκηνή του ατυχήματος, θα περισυλλέξει μαρτυρικό υλικό, θα διενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους αλκοόλ και στη συνέχεια θα ετοιμάσει την αστυνομική έκθεση με την οποία θα αναλύει και εξηγεί την ενδεχόμενη ευθύνη των εμπλεκομένων και τα δικά της συμπεράσματα ως προς την αιτία του ατυχήματος. Η αστυνομική έκθεση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Δικαστήριο για την αξίωση της αποζημίωσης σας. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι εσείς, ή ο δικηγόρος σας, θα ζητήσετε την έκθεση της αστυνομίας. Σημειώστε ότι τα συμπεράσματα της αστυνομίας δεν αποτελούν τελεσίδικη απόφαση ως προς την ευθύνη των εμπλεκομένων, αφού τελεσίδικη απόφαση μόνο τα δικαστήρια μπορούν να εκδώσουν.

Σημειώστε επίσης ότι, κατά γενικό κανόνα, σε τροχαία δυστυχήματα όπου δεν υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένα πρόσωπα η αστυνομία ενδεχομένως να μην έρθει στη σκηνή του ατυχήματος. Επομένως, οι δικές σας σημειώσεις όπως εξηγούμε στο (1) πιο πάνω θα είναι ουσιαστικότερης σημασίας.

3. Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική εταιρεία σας

Δώστε τις λεπτομέρειες των άλλων οδηγών. Ωστόσο, μην υπογράψετε κανένα έγγραφο χωρίς να το έχετε προσεχτικά διαβάσει. Σίγουρα, μην υπογράψετε κανένα έγγραφο που να αφορά την ευθύνη του ατυχήματος. Τέτοια έγγραφα μπορεί θα θέσουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα αποζημίωσης σας. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι κερδοφόροι οργανισμοί που στόχο έχουν τα δικά τους συμφέροντα, όχι τα δικά σας. Μπορεί η προσέγγιση τους προς εσάς να είναι κάτω από φιλικό κώδικα επικοινωνίας αλλά δεν παύει να ισχύει «η κερδοφορία τους εναντίον των αποζημιώσεων σας».

4. Επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί περιττό για κάποιους. Ωστόσο μπορεί να είναι το πιο σημαντικό, ότι θα λάβετε νομική συμβουλή η οποία θα σας εξασφαλίσει την αποζημίωση που δικαιούστε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί σας κάνουν χρηματική προσφορά για σκοπούς διακανονισμού, όμως σας συμβουλεύουμε όπως αποφύγετε την αποδοχή οποιασδήποτε προφοράς πριν την διαβουλευτείτε με το δικηγόρο σας.

Ένας τραυματισμός μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ασήμαντος ή και ανώδυνος, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί αργότερα. Μην υποτιμήσετε ούτε τον παραμικρό τραυματισμό αφού μετά από διακανονισμό με ασφαλιστική εταιρεία παραιτείστε των δικαιωμάτων σας για μελλοντική αποζημίωση, σε περίπτωση που ο τραυματισμός εξελιχθεί επώδυνα ή αρνητικά. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα σας προσφέρουν χρηματική αποζημίωση που θα καλύπτει τα έξοδα γιατρού και φαρμάκων, και, ενδεχομένως, άλλες σχετικές δαπάνες όπως βλάβη του αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, κλπ. Όμως, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα σας αποζημιώσουν για τις πραγματικές σωματικές βλάβες που έχετε υποστεί, και αν το κάνουν θα είναι κατά πολύ μικρότερο το ποσό της αποζημίωσης από αυτό που ίσως πραγματικά δικαιούστε. Οι αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες μπορεί να είναι μεγάλες και έχετε κάθε δικαίωμα όπως αποζημιωθείτε στο μέγιστο που δικαιούστε.

Έχετε τραυματιστεί;

Αν ναι, τότε ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και σημείωσε ότι έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε τον γιατρό σας. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποζημίωση που δικαιούστε, καλό είναι να τηρείτε λεπτομέρειες των επισκέψεών σας και να λάβετε ιατρική έκθεση από τον γιατρό. Αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέρ σας στο δικαστήριο. 

Οι Υπηρεσίες μας

Δικηγόροι του γραφείου μας αντιπροσωπεύουν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων σε καθημερινή βάση, θύματα που έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της υπαιτιότητας ή αμέλειας κάποιου άλλου. Μπορούμε να σας συναντήσουμε αμέσως μετά από το δυστύχημα και να σας συμβουλέψουμε ως προς τα επόμενά σας βήματα. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες μας παρακαλούμε όπως ανατρέξτε στην ιστοσελίδα μας στον τίτλο Σωματικές Βλάβες ή καλέστε μας στο 210-6929555.

Ο στόχος μας

Στόχος μας είναι όπως όλα τα έξοδα που έχετε υποστεί να σας καταβληθούν από την ασφαλιστική εταιρεία και όπως επιπλέον αποζημιωθείτε κατά το μέγιστο δυνατό για όλες τις σωματικές βλάβες που έχετε υποστεί ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, καθώς και για τις υλικές ζημιές σας. Ανάλογα με τον τραυματισμό σας και τις ιδιαίτερες σας περιστάσεις υπολογίζεται και το ύψος αποζημιώσεων που δικαιούστε.